Historie

 

Een eerste levensteken van onze Oranjevereniging vormt de vereniging Oranjedag Heelsum-Doorwerth, opgericht op 21 september 1925, en koninklijk goedgekeurd op 17 december 1947. Deze naam leeft voort in de vereniging Oranjedag Heelsum.

 

Als gevolg van brand tijdens de oorlogsjaren is een deel van het gemeentearchief verloren gegaan en daarmee ook een deel over de historie van de Oranjevereniging.

 

Op 20 augustus 1945 dient het hoofd van Rehobothschool in Doorwerth, namens Oranjevereniging Doorwerth-Heveadorp, het verzoek in bij het gemeentebestuur voor het lenen van een transportauto voor het vervoer van tafels en stoelen op 1 september 1945. De muziekvereniging De Harmonie uit Oosterbeek treedt op ter gelegenheid van de viering van de eerste Koninginnedag na de Tweede Wereldoorlog.

 

Op 22 juni 1948 doet het bestuur van Oranjevereniging Doorwerth mee aan het Nationale Huldeblijk ter gelegenheid van de troonsafstand van koningin Wilhelmina. Op grond van deze historische gegevens heeft het bestuur laten vastleggen, dat 1 september 1945 de officiële oprichtingsdatum van Oranjevereniging Doorwerth-Heveadorp is.

 

In de jaren 50 leid de vereniging een kwakkelend bestaan, om vervolgens vanaf de zestiger jaren regelmatig actief te zijn; bij het zilveren huwelijksfeest van Juliana en Bernhard (1962), met een bruidsboeket bij het huwelijk van Beatrix en Claus (1966) en met traktaties voor schoolkinderen (1968).

 

In 1973 viert de vereniging nog het zilveren regeringsjubileum van Juliana op 5 september met een feest aan de Benticklaan. maar daarna wordt het weer stil.

 

De Oranjevereniging krijgt in 1982 nieuw bloed met het aantreden van een nieuw bestuur. Met herrijzenis van Heveadorp in 1986/1987 komt er een nieuwe kinderschare opgang. Sindsdien organiseert de vereniging elk jaar weer de Kinderspelen.

 

Een aantal bestuursleden zetten zich al bijna meer dan 20 jaar in voor de vereniging, die nu naast Koningsdag ook de herdenking op 4 mei organiseert. Sinds 2015 krijgt het bestuur verjonging. Twee Doorwerthse jongeren worden bestuurslid. Enkele vernieuwingen vinden plaatst. In 2006 en 2007 traden enkele bestuursleden af die jaren lang hun dienst hebben bewezen aan de Oranjevereniging. Sinds 2008 is Oranjevereniging Doorwerth-Heveadorp ook digitaal te bewonderen, met sinds 2016 deze vernieuwde website. :-)

 

De vereniging blijf zich vernieuwen en ontwikkelen. Actief en betrokken!